Jaguar

De jaguar is de grootste kat van Amerika. Hij lijkt op de luipaard maar is steviger gebouwd. Vooral zijn kop is breder. Een ander verschil is dat binnen de zwarte 'rozetten' op zijn vacht soms kleinere zwarte vlekken zitten, iets wat bij luipaarden nooit voorkomt. Net als bij de luipaard komen er bij de jaguar ook volledig zwarte exemplaren voor.

Jaguars leven vooral in tropische bossen en leven in waterrijke gebieden. Ze zijn ook niet bang voor water en kunnen goed zwemmen. Hun dieet is zeer verschillend. Ze jagen op grote prooien, zoals tapirs (grote hoefdieren), capibara's (grote knaagdieren) en pekari's (een soort zwijnen). Maar de jaguar heeft ook genoeg aan kleinere dieren, van zoetwaterschildpadden tot kevers.

Hoewel de jaguar nog niet het gevaar loopt om als soort uit te sterven, wordt hij wel bedreigd. Op veel plaatsen waar hij van oorsprong voorkwam, is hij nu verdwenen. Tot enkele tientallen jaren geleden was de jacht een belangrijke oorzaak waardoor hij op veel plekken is verdwenen. Nu is het verdwijnen van zijn leefgebied het grootste probleem.

Rating: 3.7 sterren
30 stemmen

Maak jouw eigen website met JouwWeb