Addax

De addax is een ernstig bedreigde antilope. In veel delen van zijn oorspronkelijke leefgebied is hij uitgestorven. 

De addax wordt 120 - 180 cm lang. De staart is 25 - 35 cm lang. Zijn schofthoogte zit tussen de 95 en 150 cm. De vrouwtjes kleiner dan de mannetjes. Een vrouwtje weegt 60 - 90 kg, een mannetje weegt 100 - 135 kg. Op het lengteverschil na zijn er voor de rest weinig verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes.

Dit dier is aangepast aan het leven in drogere streken. Overdag zit hij het liefst zo vaak mogelijk in de schaduw, in de schemering en 's nachts wordt hij actief. De dieren kunnen lange tijd zonder water. Het vocht halen ze met name uit het voedsel en uit het dauw. Vroeger leefden de dieren in kudden van 25 dieren, tegenwoordig zijn het er maar hooguit vier. Ook voegden de kudden zich vroeger toe aan een grotere groep van honderden dieren.

De addax kwam vroeger in bijna de gehele Sahara voor. Door de jacht voor het vlees en de oprukkende landbouw is hij tegenwoordig in bijna heel dit gebied uitgestorven. 

Rating: 3.6666666666667 sterren
6 stemmen

Maak een Gratis Website met JouwWeb