Steenbok

De mannetjes (bokken) en de vrouwtjes van (geiten) hebben hoorns. Bij de bokken worden ze enorm: tot een meter lang. Ze lopen krom naar achteren en aan de voorkant hebben ze dikke ribbels.

De mannetjes zijn een stuk groter dan de vrouwtjes. Ze leven het grootste deel van het jaar in aparte groepen. Voor de paartijd (december of januari) houden ze gevechten door met de hoorns tegen elkaar te rammen. De winnaar krijgt tijdelijk een groep vrouwtjes (een 'harem') van soms meer dan twaalf geiten.

Er zijn verschillende ondersoorten van de steenbok, zoals de Nubische steenbok, de Siberische steenbok en de Pyrenese steenbok (die pas geleden is uitgestorven). De Alpensteenbok komt zoals zijn naam aangeeft alleen in de Alpen voor. Bijna was hij door de jacht uitgestorven. Tot in de 19e eeuw dachten veel mensen namelijk dat de hoorns en andere lichaamsdelen van steenbokken als geneesmiddel werkten. Alleen een groep van ongeveer 60 dieren in de Italiaanse Alpen bleef over. Gelukkig werden die steenbokken toen goed beschermd en konden het er weer meer worden. Nu is hij in veel delen van de Alpen teruggebracht en zijn er weer een paar duizend.

Rating: 3.4285714285714 sterren
14 stemmen

Maak een Gratis Website met JouwWeb