Primaten

De meeste primaten leven in het regenwoud. Tot de primaten behoren mensapen, mensen, galago's, en maki's. Primaten zijn de meest intelligente zoogdieren. Ze kunnen leren en hun gedrag aan hun omgeving aanpassen. De meeste apen hebben staarten, klimmen en slingeren. Apen zijn verdeeld in twee groepen: apen uit de Nieuwe Wereld en apen uit de Oude Wereld.

Nieuwe Wereld

Apen in de Nieuwe Wereld vind je in Midden- en Zuid-Amerika. Ze verschillen van apen in de Oude Wereld door hun neuzen. Die zijn platter en de neusvleugels staan verder uit elkaar. Ze eten vruchten, noten, bladeren, boomsap en wat kleine insecten. 

Oude Wereld

Apen in de oude wereld vind je in Afrika en Zuid- en Oost-Azië. Ze zijn groter dan apen in de Nieuwe Wereld. Ze hebben niet allemaal een staart. Sommige hebben wangzakken waarin ze eten meenemen. ze eten planten, maar sommige eten ook kleine dieren.

Halfapen

Halfapen zijn kleine primaten. Ze hebben kleinere hersenen dan de andere primaten. Ze leven voornamelijk in bomen en zijn meestal alleen in de nacht actief. Je vindt halfapen in Afrika, Azië en op Madagaskar. Tot halfapen behoren lori's, maki's, spookdiertjes en het zeldzame vingerdier.

Maak jouw eigen website met JouwWeb