Home » Dieren » Dierenbieb » Zoogdieren » Primaten » Neusaap

Neusaap

Neusapen zijn alleen op het eiland Borneo te vinden. Ze hebben een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen de tenen. Vooral de enorme neus van een volwassen neusaapman is indrukwekkend. Met die neus maken ze indruk op andere mannetjes en natuurlijk vooral op de vrouwtjes.

Neusapen verdedigen hun groep fel tegen indringers. Daarbij laten ze een toeterend gebrul horen. De neus hangt meestal slap naar beneden, maar bij het schreeuwen staat hij recht vooruit. Waarschijnlijk versterkt hij ook het geluid.

Neusapen leven altijd in de buurt van water. Vooral in de mangrovebossen aan de kust, maar ook wel in bossen langs rivieren. Ze kunnen erg goed zwemmen. Er zijn neusapen 'opgevist' die kilometers ver op zee zwommen.

Rating: 5 sterren
2 stemmen