Poolwolf

Deze lichtgekleurde ondersoort van de wolf leeft in het hoge noorden van Amerika. Hij is een slag kleiner dan de grijze wolf, die zuidelijker leeft. De veel gebruikte naam Alaskawolf is misleidend, want hij komt vooral voor op de Canadese eilanden en op Groenland.

In het leefgebied van de poolwolf is het vaak lange tijd meer dan 30 graden onder nul. Hij is erg goed aangepast aan de kou met een erg dikke vacht.

Poolwolven leven in vrij kleine roedels en hebben een enorm jachtgebied, tot zo'n 2000 km2, om aan voldoende voedsel te komen. Vaak hebben ze genoeg aan kleine prooidieren, zoals lemmingen, maar soms maken ze samen jacht op muskusossen. Deze dieren kunnen zich goed verdedigen door in een kring te gaan staan met de horens naar buiten. Maar na een zenuwoorlog weten de wolven soms een exemplaar te isoleren en te doden.

Na de paring in het voorjaar verlaat het vrouwtje tijdelijjk de groep om haar jongen te werpen. Meestal in een nieuw gegraven hol, maar als de grond bevroren is in een oud hol of een rotsspleet. In de zomer zijn de jongen groot genoeg om met de volwassen dieren mee te gaan.

Rating: 3.2244897959184 sterren
49 stemmen