Zwanenmossel

Deze zoetwatermossel is het grootste schelpdier van ons land. Zijn nogal dunne schelp is bruin en aan de binnenkant bedekt met parelmoer (glanzend glad spul).

Met zijn voet (die eruit ziet als een tong) trekt hij zichzelf de bodem in. Zoals de meeste schelpdieren zeeft de zwanenmossel zijn voedsel uit het water. Hij zuigt het op en pompt het door zijn kieuwen. Soms trilt hij om modder van de bodem op te wapperen. Met zijn tong kruipt de mossel door de bodem en laat zo soms een lange gleuf achter. De met instroomopening (met bobbeltjes langs de rand) en kleinere uitstroomopening (met gradde rand) blijven steeds boven de grond.

De zwanenmossel heeft net als ander zoetwatermossels een bijzondere manier van voortplanten. De eitjes groeien binnen de kiewen van de moeder uit tot larven. Soms wel 300.000 in één moeder-mossel! Als ze groot genoeg zijn laat de moeder de larven gaan. Die bijten zich vast aan een vis. Daarop leven ze een tijdje als parasiet. Daarna groeien ze uit tot een echt mosseltje en laten ze los.

Rating: 2 sterren
6 stemmen