Reuzenhaai

De reuzenhaai is de op-één-na grootste vis ter wereld (de walvishaai is de grootste; walvissen zijn nog groter maar dat zijn geen vissen maar zoogdieren). Toch is deze grote haai voor mensen totaal ongevaarlijk: hij leeft van kleine zeediertjes. Hij zwemt langzaam met zijn bek wijd open. Het zeewater stroomt door de grote kieuwspleten weer naar buiten. In de kieuwen zitten een soort borstels bedekt met slijm. Daarmee zeeft hij de zeediertjes uit het water en slikt ze daarna door. De borstels worden elke winter vervangen. In die tijd eet de reuzenhaai niet en laat hij zich niet zien.

In het verleden werd deze soort bevist om de lever, tegenwoordig om de enorme vinnen. Die worden als 'etalage-materiaal' gebruikt door winkels in China en daar in de buurt die haaienvinnen verkopen voor in de soep.

De reuzenhaai heeft meestal maar één ei tegelijk in de buik. Het ei blijft daar wel twee jaar en komt in de buik van de moeder uit. Als er op een bepaalde plek veel zijn gevangen, duurt het erg lang voordat hun aantal weer op peil is.

Het Wereld Natuur Fonds wil dat deze bijzondere haai beschermd wordt. In sommige landen is al het verboden om reuzenhaaien te vangen.

Rating: 2.9583333333333 sterren
24 stemmen