Home » Dieren » Dierenbieb » Zoogdieren » Primaten » Borneose orang-oetan

Borneose orang-oetan

De Borneose orang-oetan is een mensaap met een roodbruine vacht en lange armen, met een spanwijdte van soms meer dan twee meter. Hij slingert zich hiermee van tak tot tak. Borneose orang-oetans leven bij voorkeur hoog in de bomen van het oerwoud. Hun naam betekent dan ook 'bos-mens'.

Vooral doordat de hoeveelheid oerwoud sterk is afgenomen in Indonesië, is het aantal orangs sterk achteruitgegaan. Er zijn er ongeveer 57.000 over. Het Wereld Natuur Fonds heeft een aantal projecten om de orang-oetan en zijn leefgebied te beschermen.

Volwassen orang-oetanmannen hebben een merkwaardige kop. Aan elke zijkant zitten flappen (stevige wangzakken) en onder hun kop hangt een uitgezakte keelzak die ze kunnen opblazen. Minutenlang kunnen ze hiermee brullen.

Rating: 2.8297872340426 sterren
47 stemmen

Maak een Gratis Website met JouwWeb