Meerkoet

Deze watervogel heeft een groot verspreidingsgebied. Ook in Nederland komt hij veel voor.

De meerkoet duikt veel, met name op zoek naar waterplanten. Hij vliegt niet graag, hij rent liever over het water. Ook bij het opstijgen vanuit het water rent hij eerst een stuk. Bij migratie kunnen ze grote afstanden afleggen.

Het nest wordt aan de waterkant gebouwd van riet en waterplanten, maar ook van drijvend afval zoals papier en plastic. Hij legt 5 -10 eieren en hij broedt 21 - 25 dagen. De overlevende jongen worden door beide ouders opgevoed en kunnen na 8 weken vliegen. Overleeft er maar één van het nest of zelfs geen, dan doen de ouders een vlogende poging. Per broedseizoen doen de ouders 2 of 3 pogingen om een nest jongen groot te krijgen.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Maak een Gratis Website met JouwWeb